06 - 2521 7234 info@cnls.nl
Studies hebben aangetoond dat het brein van kinderen die nauwelijks worden aangeraakt en weinig spelen twintig tot dertig procent kleiner is dan normaal. Het brein is te weinig gestimuleerd en geprikkeld en heeft zichzelf daarom minder goed ontwikkeld. Simpele dingen als: zonlicht, geluid of trillingen, geur, structuur, smaak, temperatuur en zwaartekracht zorgen ervoor dat je de wereld om je heen leert kennen en de omgeving leert ontdekken. Receptoren in bijv. de huid, ogen, oren en neus nemen informatie op en zenden dit via de zenuwen in de wervelkolom naar de hersenstam en dan door naar de hersenen, waar hersencellen worden geactiveerd. Hoe meer, langer en intenser de stimulatie, hoe sneller informatie wordt verwerkt en er connecties worden gelegd.

Denk maar eens het bespelen van een instrument. Er zijn weinig mensen die het de eerste keer kunnen. Om het echt goed onder de knie te krijgen is er veel herhaling nodig. Als je het eenmaal een simpele melodie kunt spelen, zal de volgende al een stuk makkelijker gaan omdat je de techniek onder de knie hebt.

In deze wereld is er geen organisme met een brein dat zo functioneert als het menselijk brein. Wat ons brein onderscheid van andere is dat het asymmetrisch is. Dit betekent dat we twee hersenhelften hebben die er anders uit zien. Beide hersenhelften hebben hun eigen taken en dienen samen te werken om als een geheel te kunnen functioneren. Om effectief te communiceren moeten beide hersenhelften op precies de juiste momenten, in het juiste ritme informatie over dragen. Daarnaast moet dit snel genoeg verlopen om de informatiestroom in het dagelijkse leven bij te houden. We kunnen het vergelijken met piano leren spelen. Als de ene hand het niet voor elkaar krijgt om in hetzelfde ritme als de andere en op het juiste moment de toetsen in te drukken zal een liedje in zijn geheel niet goed klinken. Dit is wat er gebeurt als linker- en rechterhersenhelft niet goed met elkaar communiceren. Dit heeft negatieve gevolgen voor:

  • Lichaamsbewustzijn
  • Grove- en fijne motoriek
  • Integratie primitieve reflexen
  • Oog- handcoördinatie
  • Sociale vaardigheden
  • Emotionele reacties
  • Verwerking van informatie via de zintuigen
  • Werking immuunsysteem
  • Hartslag, oppervlakkige ademhaling en afwijkende spijsvertering
  • Leer- en gedragsproblemen

In de komende tijd zal er iedere maand één van deze onderwerpen worden besproken in een blog op deze facebookpagina. Als je vragen hebt over onbalans in het brein bij uw kind kun je altijd contact met ons opnemen.